16/05/2013

Ta vare på synet ditt

Dersom du røyker så har du dobbel så stor risk for forkalkninger på netthinnen, eller det som også kalles aldersrelatert maculadegerasjon. Dette forkortes ofte AMD og er den vanligste øyesykdommen i den vestlige verden. Av ordet ser vi at denne sykdommen ofte kommer hos de eldre. Kort oppsummert så er det den gule flekken som angripes, dvs at skarpsynsfeltet angripes som fører til uskarpt sentralsyn. I nyere tid er det enkelte varianter av AMD som kan behandles, men resultatet er varierende og utsiktene er ikke så bra.

 

Et stort studie som tar for seg denne sykdommen kalles ARED og kan leses mer om her: http://www.nei.nih.gov/amd/. Denne rapporten viser at gruppen som røykte hadde 47% høyere risiko for å utvikle tidlig stadium av AMD. Dessuten så man at en som røyker utvikler AMD i snitt som 69 åring, røykere som hadde sluttet fikk AMD som 72 åring og ikke-røykere fikk AMD som 74 åringer.

Det er en rekke faktorer som bidrar til utvikling av AMD, men når det gjelder røyking så ser man at:

  • Blodsirkulasjonen rundt macula (gule flekk) reduseres.
  • Antioksidantnivået i kroppen sank pga at kroppen frigjorde flere frie radikaler ved røyking.

Grå stær er en annen øyesykdom som man risikerer å få tidligere hvis man røyker. Enkelte studier viser en risikoøkning på 50%. I motsetning til AMD kan grå stær enkelt opereres, og det er faktisk noe vi gjør. Det kan du lese mer om på varda.no.

Et tidligere blogginnlegg beskriver hvordan kostholdet og en sunn livsstil reduserer risikoen for AMD. Ta vare på synet ditt. Utvikling av AMD er en grunn til å slutte å røyke. KOLS, gule tenner og stålånde er noen andre grunner.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


 
Domain: varda.no