27/11/2012

Syv tips mot tørre øyne

Tørre øyne er et vanlig fenomen som oppstår når øynene ikke produserer nok tårer eller når tårene har feil sammenstetning for å opprettholde øyets overflate frisk og komfertabel.

Dagliglivet med tørre øyne kan være en utfordring, men følgende tips kan være med på å lingdre symptomene på tørre øyne:

Bruk kunstig tårevæske. Kunstig tårevæske fås kjøpt reseptfritt på apotek og hos optiker. Det finnes mange typer så du må kanskje prøve deg fram til du finner de dråper som passer best for deg. Bruk dem så ofte du behøver, men dersom du bruker dem mer enn to ganger i timen, kan det være bedre å bruke dråper uten konserveringsmidler.  Dersom du opplever tørrhet om natten kan salve være et godt alternativ.

Unngå direkte luft på øynene. Vifter, aircondition og hårføner kan bidra til at øynene føles tørre. I den grad det er mulig bør dette unngås eller drypp med tårevæske når du er ferdig med hårføneren. Skal du ut når det er mye vind kan beskyttende briller hjelper. Disse hjelper også mot rennende øyne for de som er plaget med det.

Bruk luftfukter om vinteren. Oppvarming av hjemmet om vinteren gir ofte tørt inneklima og tørre øyne. Her kan det være lurt med en luftfukter som tilfører fuktighet i inneluften. Hva, har du ikke luftfukter? En skål med vann på radioatoren er et godt alternativ.

Gi øynene dine pauser. Hvis du får tørre øyne foran skjerm eller når du leser, gi dem en velfortjent pause. Gni deg godt i øynene og blunk et par ganger. Det har de godt av og er med på å tilføre den fuktigheten de trenger.

Unngå sigarettrøyk. Det er allerede mange grunner til å unngå røyking. Også indirekte røyking. Enda en grunn er at det kan føre til tørre øyne.

Varme kompresser og god øyelokkshygiene. Ved å bruke varme kompresser og regelmessig vaske øyelokkskantene med en mild babyshampo kan bidra til at det frigjøres mer av oljelaget i tårefilmen. Dette produseres langs øyelokkskanten og er med på å stabilisere tårefilmen. Bare husk å skylle bort såpen etterpå.

Omega-3 kosttilskudd. Mange opplever at symptomene forsvinner ved å ta kosttilskudd. I dag finnes det egne kapsler spesielt for bedre øyehelse.

 

 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


 
Domain: varda.no