27/06/2012

Solbriller er øynenes solkrem

Vi har alle lært at det er viktig å smøre seg inn med solkrem før vi går ut i solen. Vi vet godt at uten solkrem blir vi solbrente og kan i verste fall ende opp med hudkreft. Vi vet også at overdrevet soling gjør at huden ser gammel og rynkete ut.

De færreste tenker på at øynene har behov for samme beskyttelse.

Går man med linser eller briller, beskytter de mot solens skadelige stråler, men bruker man ikke linser eller briller – slik som etter laseroeprasjon – er man mer utsatt for skadelig UV-lys.

Uten solbriller kan man risikere det man kaller for sveiseblink eller snøblindhet som er sår på hornhinnens overfalte pga ultrafiolett lys. Typiske symptomer er smerte, lysskyhet og ruskfølelse, som ofte oppstår kort tid etter UV strålingen. Dette er ikke uvanlig å få på lengre skiturer eller timer på båt uten solbriller.

Man risikerer også å skade bindehinnen som kan sees som en gulaktig klump ved siden av hornhinnen/iris. Dette kalles for pinguecula og plager mange hvor de føler at øynene ser eldre ut enn resten av kroppen.

SOLBRILLER I FORBINDELSE MED OPERASJON

Når du har tatt en NoCut laseroeprasjon, er det viktig at du etter eroperasjonen beskytter øynene mot solens UV-lys.

Dine øyne er mer utsatte i en periode. Vi anbefaler derfor at du er flink og beskytter øynene godt i helingsperioden. De første tre måneder gror og fornyes hornhinnens epitallag mest og derfor er det viktig med god beskyttelse for at resultatet skal bli så bra som mulig. Våre anbefalinger til den nyopererte er derfor å bruke mye solbriller utendørs de første tre månedene og deretter kun når det er sol. Man skal alltid bruke solbriller når det er sol – om du er operert eller ikke.

UV-strålene er skadelige av to grunner etter et laserinngrep: UV-lys speeder helingen uhensiktsmessig opp, som kan føre til at styrken delvis kommer tilbake, samt at det som ellers på kroppen kan dannes arrvev. Et sår på huden bør smøres inn med solkrem for å unngå arr, akkurat slik som etter NoCut. Noen hevder dette ikke er så viktig. Vi mener dette er svært viktig, fordi vi vil dine øyne vel.

UV – HVOR OG NÅR BØR MAN GÅ MED SOLBRILLERNE

Der er alltid UV i luften, men den er ikke alltid like skadelig.

UV indeksen er ikke så høy når det regner eller er overskyet, som når solen skinner. Man kan si at i sommerperioden er strålene sterkest midt på dagen når solen er på sitt høyeste.

Andre faktorer som spiller inn er vann og snø som reflekterer lyset i langt større grad, som betyr mer UV-lys og større risiko.

 

FARGE/POLAROID

Det er ikke fargen som avgjør hvor god en solbrille er. Det spiller ingen rolle om det er den mørke eller lyse cafèbriller som brukes, bare det er UV-filter i den.

Dersom du vil sjekke dine solbriller eller investere i nye, skal du se på CE merkingen som garanterer deg at den har riktig beskyttelse.

Videre er solbriller kategorisert i 5 forskjellige filterkategorier fra 0-4, etter tonegrad:

0= klar lys farge, 80-100% lystransmisjon

1=lys farge, 43-80% lystransmisjon

2 = medium farge, 18-43%, lystransmisjon

3 = mørk farge, 8-18%, lystransmisjon

4 = meget mørk farge – ikke velegnet til bilkjøring, 3-8% lystransmisjon

Solbriller til bilkjøring skal befinne seg i kategoriene 0-3, da glasset ikke skal være tonet mer enn 90%.

Solbriller kan også ha polaroid filter.

Et slikt filter reduserer reflekser som kommer fra vannrette flater som våt veibane, vann eller snø. Det betyr at man ikke får solrefleksen fra veibanen, vannet eller skibakken og man ser underlaget bedre.

Så utover å se bra ut er solbrillen en uunværlig accesorie når du skal ut i solen, uansett om du er laseroperert eller ikke.

 

Husk det nå: Solbriller er øynens solkrem


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


 
Domain: varda.no