07/06/2011

Personalet forteller: Nå er jeg brillefri – også når jeg leser

Beathe jobber som operasjonsassistent og pasientkoordinator og har brukt linser for sin nærsynthet i mange år. Hun har alltid vært -1.0 og ser da bra på langt hold med linser eller briller. Om et par år vil hennes evne til å fokusere (akkomodere) for å se på leseavstand (ca 40cm) reduseres. Pga alderssynet snart gjør sin entrè vil Beathe snart se best på nært hold uten linser/briller. Problemstillingen blir da: laseroperasjon gir bra syn på langt hold og hun må etterhvert bruke lesebriller ved lesing. Dersom hun ikke tar operasjon vil hun se bra ved lesing uten briller, men må bruker briller eller linser på langt hold. Dette er problemstillinger alle med som har passert 40 og fått alderssyn må ta stilling til.

Men det finnes flere mulige løsninger avhengig av synsfeil, alder, etc. For Beathe sin del var løsningen å kun operere kun ett øye. Beathe forteller:

«Ved at jeg kun lot meg operere på mitt høyre øye , er jeg nå brillefri og ser godt på langt hold med mitt høyre øye. Mitt venstre øye er fortsatt nærsynt -1.0. Det betyr at jeg leser med mitt venstre øye. Hvorvidt en slik monovisionløsning ville fungere for meg, var jeg ikke sikker på før operasjon. Derfor prøvde jeg ut kontaktlinse kun på mitt høyre som er mitt dominante øye. På den måten kunne jeg simulere samme resultat som operasjon ville gi. Dette gjorde jeg i to uker for å være sikker på at hjernen aksepterte løsningen – og det gjorde den. Litt tilvenning var det, men allerede etter en ukes tid skjønte jeg at dette var tingen for meg. Nå er jeg 100% brillefri og tenker ikke på at jeg egentlig har ulikt syn på de to øynene. Fordelen med å være total brillefri og slippe å tenke på aldersynet er helt fantastisk. Etterhvert – om 10-15 år – må jeg evt bruke lesebriller ved behov, eller kanskje kan dette korrigeres på andre måter. Teknologien går hele tiden fremover, og kanskje finnes det andre muligheter når den tiden kommer.»


Monovision er en utmerket løsning for mange. Ved en forundersøkelse diskuterer vi med deg dersom en slik løsning kan være et alternativ. Det passer ikke for alle, men det finner man ut av før operasjon. Vi går aldri for en slik løsning dersom man ikke er 100% sikker på at det vil fungere som forventet.

Dersom du er i f.eks 20 årene er det naturlig å fullkorrigere begge øynene, og fokusere (akkomodere) for å se på nært hold. Det er først i 40-50 årsalderen når øyelinsen mister sin naturlige fleksibilitet at man ser spesifikt på korrigering av lesesynet i tillegg.  All informasjon om dette får du på forundersøkelsen.

Dersom du vil høre mer om hvordan monovision fungerer for Beathe kan du selvsagt ringe henne på 67 20 88 90 eller du kan sende mail til beathe@varda.no.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


 
Domain: varda.no