27/05/2013

Kan Tetris behandle skjeling i stedenfor øyelapp?

Husker du den gamle klassikeren Tetris? Her skulle man plassere blokkene i et mønster slik at de dannet en horisontal linje. Spillet er farlig vanedannende og nå viser det seg at det også kan være smart for øynene dine. Nyere forskning ved McGill University i Montreal viser at Tetris kan brukes effektivt for å behandle et sløvt øye, det vi kaller for amblyopi.

Hva er amblyopi?

Amblyopi er den vanligste årsaken til dårlig syn hos barn og oppstår i ca 3 av 100 tilfeller. Synet i ett øye utvikles ikke like bra som det andre som gjør at synsskarpheten blir redusert.  Dersom ikke dette behandles tidlig i livet kan synsreduksjonen vare livet ut. Fram til nå har lappbehandling være den mest foretrukne behandlingsmetoden. Det er da viktig å starte tidlig da den ikke har særlig effekt på voksne. Andre metoder har også vært brukt, men forsking dokumenterer effekten av alternative metoder.

Dr. Robert Hess fra McGill University Montreal i Canada har oppdaget en ny metode. Han mener at i stedenfor å behandle kun det ene øyet med lapp uten å ta hensyn til samsynet, finner han det mer hensiktsmessig å trene øynene for å få dem til å fungere sammen. For å gjøre dette brukte han Tetris. Smart fyr.

Han brukte en gruppe på 18 voksne som hadde amblyopi og delte gruppen i to: de som spilte Tetris med øyelapp foran det «gode» øyet og de som spilte Tetris med spesialbriller med bruk av begge øynene samtidig. Med disse brillene kunne man med det ene øyet se brikken som falt ned, mens man med det andre øyet kunne se blokkene som allerede var falt ned. Brillene tvang med andre ord begge øynene å jobbe sammen for å kunne spille.

De ni deltakerne som spilte med briller opplevede en stor forbedring i synsskarphet på det «sløve øyet». De som spile med øyelapp på det gode øyet og kun brukte det «sløve øyet», opplevede kun en marginal forbedring, men også disse ble enda bedre når de deretter spilte med briller. Dette er fantastiske resultater for de som lider av amblyopi og det viser også at det mest effektive er å få øynene til å jobbe sammen. Dr Hess skal senere gjøre det samme med barn hvor effekten sansynligvis vil være enda større.

Så mens tv-spilling ofte forbindes med negative resultater, viser det seg her at det for enkelte faktisk kan være ganske bra.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


 
Domain: varda.no