Nærsynthet


Ved nærsynthet fungerer synet bra på nært hold, men dårligere på lang avstand. Øyeeplene hos personer med nærsynthet er avlange, og de samlende lysstrålene fra gjenstander langt borte, brytes for tidlig inne i øyet. Det fører til at bildene havner foran netthinnen i stedet for på den, og den blir derfor uskarp.

Hvorfor en person blir nærsynt og utvikler nærsynthet vet man ikke sikkert. Det kan skyldes arv eller at øyet anstrenger seg for mye på nært hold. Myopi (nærsynthet) oppstår gjerne rundt 10-årsalderen, og synet forverres gradvis frem til man er rundt 20–25. Typiske tegn på nærsynthet er man begynner å myse for å få et skarpere bilde.

Måling av nærsynthet

Myopi måles i minus (-) dioptrier. Opptil -6 dioptrier regnes som lett nærsynthet (myopi), og nærsynthet (myopi). -7 dioptrier og oppover regnes som kraftig nærsynthet.

Ved hjelp av briller eller kontaktlinser korrigeres hornhinnens altfor sterke brytningskraft for at bildene skal avbildes skarpt på netthinnen. Med øyelaser kan vi «frese bort» en del av sjiktet sentralt på hornhinnen slik at du kan se bra igjen.

 


 
Domain: varda.no