Makuladegenerasjon


Makuladegenerasjon (aldersforandringer i den gule flekken) er den vanligste årsaken til blindhet i vestlige land. Øyesykdommen rammer synscellenes funksjon, og synscellene i den gule flekken atroferer. Detaljsynet blir dårligere og medfører vanskeligheter med å lese og skrive, ansikter blir uklare og det blir slitsomt for den rammede å orientere seg på fremmede steder. Til slutt blir synet så dårlig at man ikke kan beholde førerkortet.

Hvem rammes av øyesykdommen makuladegenerasjon?

Øyesykdommen makuladegenerasjon oppstår vanligvis etter fylte 60 år, og forekomsten øker kraftig med økende alder. Øyesykdommen forekommer i to varianter:

Tørr makuladegenerasjon

Bildene blir grå, utydelige og uskarpe med varig nedsatt syn som resultat. Øyesykdommen tørr makuladegenerasjon begynner med at synscellene degenererer (svekkes) i den gule flekken. Etter hvert fungerer synscellene stadig dårligere, før de til slutt ikke formidler synsinntrykk i det hele tatt. Resultatet er at det oppstår blinde flekker eller punkter i midten av synsfeltet.

Våt makuladegenerasjon

Øyesykdommen våt makuladegenerasjon er den alvorligste varianten av makuladegenerasjon, og den er svært komplisert. Synet blir utydelig og tåkete. I blant dukker det opp grå flekker/skygger i midten av synsfeltet, rette linjer bøyes, bilder blir skjeve, forvridde og generelt forvrengte. Det som er skjer er at karene i øyet blør, og netthinnen vil etter hvert svulme opp slik at synscellene fungerer dårligere. Oftest oppstår symptomene ganske brått, fulgt av en rask forverring som kan finne sted i løpet av uker eller måneder.

 


 
Domain: varda.no