Hvordan foregår operasjonen?


Det kan variere litt, avhengig av hvor og hvem som opererer. Den siste, mest moderne teknikken som brukes i dag, innebærer at operasjonen finner sted med et meget lite snitt i øyet. Et tynt rørformet instrument deler den defekte linsen med ultralyd og suger den kataraktrammede linsen ut av øyet. Inngrepet kalles fakoemulsifiering.

En kunstig linse av mykt plastmateriale gjør det mulig for kirurgen å bøye sammen linsen slik at den blir liten. Vel på plass i øyet bøyes den ut igjen og settes på plass. Snittet behøver ikke å utvides like mye som med eldre teknikk. Øyet leges også mye raskere, og snittet er så lite at det ikke engang behøver å sys sammen.

Operasjonen gjennomføres med lokalbedøvelse – altså ingen sprøyte mer! Bedøvelsen påvirker verken syn eller blunkeevne, som den gamle teknikken med sprøyter gjorde. Det trengs ingen bandasje over øyet etter operasjonen, og synet gjenvinner seg etter bare en kort stund – så snart blendingen fra operasjonsmikroskopet slipper taket. Det er ikke uvanlig at øyet har nær normal synsskarphet allerede dagen etter operasjonen – hvis det ikke finnes andre synspåvirkende sykdommer i øyet som glaukom eller makuladegenerasjon (aldersforandringer i den gule flekken).

Etter at du har hvilt deg en stund, kan du reise hjem. Eventuelt gjøres en kontrollundersøkelse dagen etter, men som regel er det nok med en sluttkontroll etter 1–2 uker. Senere kan du besøke en optiker for å prøve nye briller, som i blant er nødvendig for lesing.


 
Domain: varda.no