08/06/2011

Hvorfor UV-lys er skadelig for øynene være

Vi vet alle at det er viktig med solkrem om sommeren når solen stråler som mest. Ikke like mange tenker på at vi må beskytte øynene våre mot de samme strålene. UV-stråler, naturlige eller kunstige, kan i ille tilfeller både skade hornhinnen, øyelinsen og til og med netthinnen, akkurat som en brannskade om man er for lenge ute uten solkrem.

 

Usynlige stråler

For mennesker er UV-strålingen usynlig. De deles inn i tre forskjellige typer: UVA, UVB og UVC. Av disse tre er UVC ufarlig, mens både UVA og UVB kan skade dine øyne og ditt syn på både kort og lang sikt.

Om du utsettes for unormale mengder UV-stråling i en kort periode kan du rammes av såkalt keratitis fotoelectrica, også kalt sveiseblink eller snøblindhet. Keratitis er en inflammasjon av hornhinnen som følge av UV-strålingen. Ofte, som navnet tilsier kan man rammes av dette i snødekt landskap eller i veldig sterk sol. Symptomer er blant annet ekstrem lyssensitivitet, rødhet og smerte. Normalt er symptomene midlertidige og gir skjelden varige skader på øynene.

På lengre sikt kan UV-strålingen gi større problemerer. Forskning viser at små mengder UV-stråling over tid gir større risiko for katarakt- eller grå stær, samt skader på netthinnen. Katarakt kan opereres, mens skader på netthinnen er irreversible – de kan ikke behandles.

På bakgrunn av dette anbefales det alltid å bruke solbriller utendøres når solen skinner. Dette gjelder uansett om du har foretatt en laseroperasjon, bruker linser eller briller.

Et par bra solbriller skal:

Blokkere 99 til 100% av all UVA og UVB -stråling

Ha grå glass for å gi korrekt fargegjengivelse

Være store nok og hindre UV-lys fra siden

Spesielt viktig er det at barn og unge bruker solbriller da de bruker mer tid i solen enn vi voksne og deres øyne er mer følsomme for forandringer da de fortsatt er under utvikling.

Altså, et par bra solbriller er verdt investeringen i framtiden for å redusere riskoen for uønsket katarakt, hornhinne eller netthinneforandringer.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


 
Domain: varda.no