Skjerp deg med RLE-operasjon


RLE (eller Refractive Lens Extraction med et mer forseggjort navn) er en kirurgisk øyeoperasjon der øyets egen linse erstattes av en kunstig plastlinse. Når man velger å foreta en RLE-operasjon, har man blitt gammel. Vel, riktig så ille er det ikke. Men faktum er at RLE brukes for å korrigere alderslangsynthet. Og alderslangsynte blir vi faktisk et sted rundt 45 år gamle. (Du kjenner kanskje til problemet med at du må flytte mobiltelefonen eller boken lenger og lenger bort fra øyet). Naturligvis benytter vi RLE til en rekke andre sykdommer også. Men for det meste er det likevel på «gamlingene» over 45 år – som ikke ønsker å begynne med briller.

Med RLE korrigeres ulike typer synsfeil som langsynthet, nærsynthet og astigmatisme. Den kunstige linsen kan dog ikke akkommodere (evne til å fokusere skarpt på ulike avstander). Operasjonsmetoden egner seg derfor best for personer som er 40 år eller eldre og befinner seg i situasjoner der egne linser har mistet sin naturlige akkommoderingsevne. Linsene er høyteknologiske produkter som er spesialtilpasset for å oppnå optimal optisk kvalitet. Øyeoperasjonen utføres på samme måte som en vanlig grå stær-operasjon, men med RLE korrigeres synsfeilen ved at den kunstige linsen har en annen brytning enn den opprinnelige.

Øyeoperasjonen er helt smertefri og tar bare ca. 10–15 minutter. Ett øye om gangen opereres, og bra synsskarphet har de aller fleste allerede dagen etter.

Multifokale og monofokale linser

Øyeoperasjonen RLE blir spesielt tilpasset for pasientens behov. Teknikken bygger på bruk av multifokale linser (linser som gir flere fokus, noe som gjør at pasienten kan se bra på ulike avstander) eller monofokale linser (linser som gir fokus på én avstand, langt eller nært hold).

Hvilke linser du trenger akkurat nå og om du er kandidat for en øyeoperasjon med RLE, avgjøres når du kommer til oss på Vårda Øyeklinkk for en forundersøkelse/konsultasjon.

 


 
Domain: varda.no