01/06/2011

Hva betyr egentlig NO CUT?

NO CUT betyr akkurat det ordet beskriver; ingen skjæring eller ingen kirurgi i øyet. Med LASIK metoden kuttes det en tynn lapp, eller flik på hornhinnens overflate. Denne løftes tilside slik at man får tilgang til hornhinnens midterste lag (stroma). I dette laget skal  laseren (excimerlaser) korrigere synsfeilen ved å fjerne den mengde vev som trengs for å endre brytekraften på hornhinnen til perfekt.  Det er når man kutter denne fliken at man løper størst risiko når man opererer øynene. Denne risikoen syns vi er unødvendig når man kan slippe. Og den slipper man med NO CUT.

NO CUT-metoden utføres ved at det ytterste cellelaget på hornhinnen (epitelcellelaget) fjernes med en supersensitiv laser. Deretter endrer laseren innstillinger og korrigerre videre ned i stroma for endring av brytekraften og korrigerer synsfeilen. På den måten slipper vi å skjære i øyet og flikrelatert risiko er helt borte. Sikkerhet kommer først og med NO CUT har vi tatt bort mye risiko og vi slipper negative overraskelser man av og til kan se med LASIK og fliken. Med NO CUT gror det et nytt epitellag tilbake over det opererte området i løpet av 3-5 dager etter operasjon – akkurat som et lite skrubbsår på huden gror og blir borte.

NO CUT kunne også vært kalt NO TOUCH fordi vi ikke er i kontakt med hornhinnen under operasjon. En annen metode som ligner er når dette cellelaget tas bort vha alkohol. Dette er en metode mange andre klinikker fortsatt bruker  – og vi brukte den før. Ved å gå over til NO CUT erfarer vi at det er mindre ubehag de kommende dagene etter operasjon. I tillegg ser vi mindre problemer med tørre øyne. NO CUT er rett og slett bedre, og sikrere – noe alle våre pasienter kan skrive under på.

Årsaken til at LASIK – og spesielt femtosecond-LASIK er dyrere enn NO CUT er ikke at LASIK er bedre. LASIK krever flere instrumenter og disse koster penger. NO CUT er utrolig enkelt og fort gjort å gjøre. Derfor er prisen lavere. Vår laser fra Schwind er av siste modell med høyest frekvens, lavest laserdiameter og selfølgelig med korrigering i henhold til bølgefrontsprofil. Rett og slett den siste, beste og ikke minst sikreste laseren på markedet. Denne kan du lese mer om her: http://www.schwind-amaris.com/

Et par studier som ser på forskjellen mellom LASIK og NO CUT (LASEK)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11316025

http://www.ncbi.nlm.nih.gov.proxy.helsebiblioteket.no/pubmed/18431582

http://www.ncbi.nlm.nih.gov.proxy.helsebiblioteket.no/pubmed/18053901 (T-PRK = NO CUT)


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


 
Domain: varda.no