05/07/2013

Endelig sommerferie – for noen

Sommerværet er i anmars (tror vi). Vi holder klinikken åpen hele uke 28 før vi tar ferie. Ring oss på 67208890 dersom du er interessert i markedets sikreste berøringsfrie laseroperasjon. Mail er info@varda.no. Enkel! Til de av våre følgere som har tatt ferie:

God sommer og nyt brillefriheten!


29/05/2013

Kosttilskudd mot aldersrelatert maculadegenerasjon

ARED 1 og 2 er de hittils største studier som har sett på sammenhengen mellom kosttilskudd og aldersrelatert maculadenerasjon (AMD), eller det som noen kaller forkalkniger på netthinnen.

Studiet viser ingen målbar effekt av å legge til Lutein, Zeaxanthin ogOmega-3. Dette er konklusjonen I AREDS2-studiet. En kort oppsummering av dette kan leses på nettstedet til Optometry Today. For deg som er mer interessert kan du lese hele ARED studiet på sidene til National Eye Institute (NEI). Meget interessant lesning for deg som er i risikogruppen. Dette viser at endringer i kostholdet kan bremse utvikliningen av AMD.


27/05/2013

Kan Tetris behandle skjeling i stedenfor øyelapp?

Husker du den gamle klassikeren Tetris? Her skulle man plassere blokkene i et mønster slik at de dannet en horisontal linje. Spillet er farlig vanedannende og nå viser det seg at det også kan være smart for øynene dine. Nyere forskning ved McGill University i Montreal viser at Tetris kan brukes effektivt for å behandle et sløvt øye, det vi kaller for amblyopi.

Hva er amblyopi?

Amblyopi er den vanligste årsaken til dårlig syn hos barn og oppstår i ca 3 av 100 tilfeller. Synet i ett øye utvikles ikke like bra som det andre som gjør at synsskarpheten blir redusert.  Dersom ikke dette behandles tidlig i livet kan synsreduksjonen vare livet ut. Fram til nå har lappbehandling være den mest foretrukne behandlingsmetoden. Det er da viktig å starte tidlig da den ikke har særlig effekt på voksne. Andre metoder har også vært brukt, men forsking dokumenterer effekten av alternative metoder.

Dr. Robert Hess fra McGill University Montreal i Canada har oppdaget en ny metode. Han mener at i stedenfor å behandle kun det ene øyet med lapp uten å ta hensyn til samsynet, finner han det mer hensiktsmessig å trene øynene for å få dem til å fungere sammen. For å gjøre dette brukte han Tetris. Smart fyr.

Han brukte en gruppe på 18 voksne som hadde amblyopi og delte gruppen i to: de som spilte Tetris med øyelapp foran det «gode» øyet og de som spilte Tetris med spesialbriller med bruk av begge øynene samtidig. Med disse brillene kunne man med det ene øyet se brikken som falt ned, mens man med det andre øyet kunne se blokkene som allerede var falt ned. Brillene tvang med andre ord begge øynene å jobbe sammen for å kunne spille.

De ni deltakerne som spilte med briller opplevede en stor forbedring i synsskarphet på det «sløve øyet». De som spile med øyelapp på det gode øyet og kun brukte det «sløve øyet», opplevede kun en marginal forbedring, men også disse ble enda bedre når de deretter spilte med briller. Dette er fantastiske resultater for de som lider av amblyopi og det viser også at det mest effektive er å få øynene til å jobbe sammen. Dr Hess skal senere gjøre det samme med barn hvor effekten sansynligvis vil være enda større.

Så mens tv-spilling ofte forbindes med negative resultater, viser det seg her at det for enkelte faktisk kan være ganske bra.


16/05/2013

Ta vare på synet ditt

Dersom du røyker så har du dobbel så stor risk for forkalkninger på netthinnen, eller det som også kalles aldersrelatert maculadegerasjon. Dette forkortes ofte AMD og er den vanligste øyesykdommen i den vestlige verden. Av ordet ser vi at denne sykdommen ofte kommer hos de eldre. Kort oppsummert så er det den gule flekken som angripes, dvs at skarpsynsfeltet angripes som fører til uskarpt sentralsyn. I nyere tid er det enkelte varianter av AMD som kan behandles, men resultatet er varierende og utsiktene er ikke så bra.

 

Et stort studie som tar for seg denne sykdommen kalles ARED og kan leses mer om her: http://www.nei.nih.gov/amd/. Denne rapporten viser at gruppen som røykte hadde 47% høyere risiko for å utvikle tidlig stadium av AMD. Dessuten så man at en som røyker utvikler AMD i snitt som 69 åring, røykere som hadde sluttet fikk AMD som 72 åring og ikke-røykere fikk AMD som 74 åringer.

Det er en rekke faktorer som bidrar til utvikling av AMD, men når det gjelder røyking så ser man at:

 • Blodsirkulasjonen rundt macula (gule flekk) reduseres.
 • Antioksidantnivået i kroppen sank pga at kroppen frigjorde flere frie radikaler ved røyking.

Grå stær er en annen øyesykdom som man risikerer å få tidligere hvis man røyker. Enkelte studier viser en risikoøkning på 50%. I motsetning til AMD kan grå stær enkelt opereres, og det er faktisk noe vi gjør. Det kan du lese mer om på varda.no.

Et tidligere blogginnlegg beskriver hvordan kostholdet og en sunn livsstil reduserer risikoen for AMD. Ta vare på synet ditt. Utvikling av AMD er en grunn til å slutte å røyke. KOLS, gule tenner og stålånde er noen andre grunner.


06/05/2013

Trøtt foran dataskjermen. Alt om CVS

Optikere og øyeleger har oftere og oftere pasienter som er øyetrette pga langvarig titting inn i en dataskjerm eller smarttelefon. Ifølge amerikanske studier lider 70-75% av dette problemet. Samme forskning viser også at produktiviteten synker og arbeidet blir lidende av denne grunnen. Problemet kalles internasjonalt for CVS og står for Computer Vision Syndrome.

CVS gir som oftest følgende symptomer:

 • Hodepine
 • Synsstress
 • Røde øyne
 • Dobbelsyn
 • Uskarpt syn
 • Tørre og såre øyne
 • Fokuseringsproblemer
 • Smerter i nakke og skuldre

Så hvordan reduserer man disse plagene? En av de vanligste feilene man gjør er at lysstyrken fra skjermen er for sterk. Når rørte du innstillingene for skjermen sist? Det er faktisk slik at man skal variere lysstyrken på skjermen avhengig av omgivelsene rundt.

Andre faktorer som minimerer CVS:

 • Matt skjerm kan være fordel for å minimere refleksjoner
 • Ta pause og hvert 20. minutt og fokuserer på noe langt unna. Ta en kaffe kanskje?
 • Blink oftere
 • Ved lange tekststykker, les med svart tekst og hvit bakgrunn
 • Generell tilpassing av ergonomi, inneklima, belysning, etc
 • Kontroller synet ofte og sørg for at du har riktig briller tilpasset terminalarbeid.

Hvis ikke dette hjelper bør du kontkate din optiker. Og husk dette gjelder alle typer skjermer som din smartphone, tablet og bærbare!


17/04/2013

ICL: alternativet til NoCut og synslaser

Spørsmål: Hei Vårda. Jeg er 29 og ca -9.0 D på begge øynene. Min øyelege sier at jeg ikke er egnet til å ta LASIK eller LASEK. Hvilke andre alternativer har jeg?

 

Svar: Du sier ikke hvorfor du er en dårlig kandidat. Noen av grunnene til at du ikke er egnet kan også eksludere deg fra å kunne gjøre andre typer refraktiv kirurgi. Såfremst hornhinnen din ikke har noen form for irregularitet eller at du har autoimmune eller netthinnesykdommer, bør du være en aktuell kandidat for ICL. ICL står for Implantable Collamer Lens. Noen kaller det for intraoculær contact Lens og er en form for kontaktlinse inni øyet. Denne linsen plasseres bak iris foran øyets naturlige linse og passer i hovedtrekk på de med høy nærsynthet. Øyets naturlige fokuseringsevne endres ikke og denne linsen kan byttes ut senere i livet dersom det skulle være behov for det. For å finne ut om dette er noe for deg, er du alltid velkommen på en gratis og uforpliktende forundersøkelse. Det får du om du ringer oss på 67208890.


11/04/2013

Hva, må jeg velge lasermetode?

I dag er det lett å la seg forvirre av alle alternativer. Livet består av å velge hele tiden. Man må velge strømleverandør, løpesko, partner eller frokostblandinger. Må det være slik? Nei, ofte lar vi andre gjøre disse valgene for oss. Sånn er det også når det kommer til øyelaser. Hvorfor skal man behøve tenke på hva som er best for øynene når øyelegen kan ta valget? Og tenk så deilig det er å slippe å velge.

Vi mener tvert imot at du skal skaffe deg oversikt over lasermetodene fordi det er forskjell på strømleverandør og lasermetode. Lasermetoden er viktig for at du skal bli fornøyd og brillefri med best resultat og minst risiko. Her er det viktig at valget er gjennomtenkt. Vi har erfaring med alle metoder og mener NoCut er best og sikrest, andre har andre formeninger. Dersom du gjør et feil valg av strømleverandør er det mindre viktig. Du kan tape noen lapper, men strøm er strøm.


04/04/2013

Slik fungerer NoCut


04/04/2013

Noen gang sier vi nei!

De fleste synsfeil er mulig å forbedre med NoCut eller RLE. Med bølgefrontsanalysen måler vi 9000 punkter på hornhinnen for å se nøyaktig hvordan øyets «fingeravtrykk» ser ut. Noen ganger viser denne analysen at hornhinnen ikke kan endres vha laseren. Andre ganger må vi avvise gravide eller de under 20 år. Her skal man aldri operere pga synet fortsatt er i endring.

Hvorfor er vi så strenge og sier nei? Jo, kun pga sikkerhet. Vi tar aldri risiko og vil ha en trygg og god prosess mot brillefrihet. Vi er med andre ord konservative på dette området. Vi sier jo f.eks nei til LASIK og femtosecond-LASIK, noe vi tidligere gjorde i stor skala. Vi mener det er enklere og bedre å ikke kutte flik som ved LASIK og foretrekker derfor NoCut for de som er kandidat til laserbehandling. Og dersom deg og dine øyne er egnet så kommer vi til å si det.


12/03/2013

En god grunn til å ta NoCut. Du har garantert ikke hørt eller sett dette før. 
Domain: varda.no