06/07/2011

Antioksidanter forhindrer synstap

Et studium fra 2001 bør bidra og oppmuntre til et sunnere kosthold og at man tar sine vitaminer. Høy dose av visse antioksidanter -vitamin C, vitamin E og betakaroten – pluss sink – viste seg å drastisk redusere risiko for makula degerasjon (AMD) – også kalt forkalkning på netthinnen. AMD er den vanligste årsaken til synstap blant eldre og risikoen for å rammes kan altså nå reduseres i følge et studium publisert i Ohtalmology 2005 Apr;112(4):433-9. I følge National Eye Institute (NEI) er dette den første effektive beahandlingen som reduserer progresjonen av AMD.

Forskere fant at pasienter som har høy risiko for å utvikle AMD reduserte risikoen med 25% ved å ta antioksidanter og sink, og reduserte risko for synstap med 19%. På den annen side viste tilskuddet ingen fordel for dem med lav risiko for AMD.

Det har lenge vært kjent at et kosthold rikt på disse antioksidanter reduserte risikoen for AMD, det nye er at mengden som trengs for å effektivt redusere risikoen er høyere enn det man normalt tar inn via «vanlig mat», og dette tas enklest opp som tilskudd. Tilskuddet som ble brukt daglig i dette studiet var 500mg vitamin C, 400 IU vitamin E, 15 mg betakaroten, 80mg sink og 2mg kobberoksid (for å kompensere for kobbermangel, en mulig bivirkning av høydose sink). Slikt tilskudd fås kjøpt på apoteket.

 

 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


 
Domain: varda.no